Onko armeijan keskeyttäminen mahdollista?

post thumb
Yhteiskunta
by Maisa/ on 08 Sep 2022

Onko armeijan keskeyttäminen mahdollista?

Armeijan keskeyttäminen on mahdollista ja noin viidesosa, eli noin 4 000, alokkaista keskeyttääkin palveluksen vuosittain. Keskeyttämiseen voi olla useita eri syitä, kuten terveydelliset syyt. Onkin aina tärkeää ottaa huomioon oma terveydentila ja asettaa se etusijalle. Keskeyttämiseen on tosin monia muitakin hyviä syitä ja kaikki ”keskeyttävät” eivät aina varsinaisesti edes keskeytä palvelua, vaan ainoastaan siirtyvät muihin tehtäviin.

Mistä armeijan keskeyttäminen yleensä johtuu?

Kaikki eivät keskeytä armeijaa samoista syistä tai samaan aikaan. Selvästi suurin osa keskeytyksistä johtuu erilaisista terveydellisistä syistä. Esimerkiksi mielenterveydellisistä syistä aiheutuvien keskeytysten määrä on ollut suhteellisesti nousussa viime vuosina fyysisiin syihin verrattuna. Keskeyttämisistä kuitenkin noin 20 prosenttia johtuu siviilipalvelukseen hakeutumisesta. Keskeytyssyylle on merkitystä myös sen kannalta, milloin armeija keskeytetään.

Mielenterveydellisistä syistä tapahtuvat keskeyttämiset painottuvat yleensä palveluksen alkuvaiheeseen kun taas fyysisistä syistä tapahtuvat puolestaan palveluksen loppupuolelle. Kannattaa muistaa sekin, että myös lykkäys tai vapautus armeijasta on mahdollista. Tällöin keskeyttämistä ei edes tarvitse tehdä. Vapautuksen voi saada jo kutsunnoissa tai milloin tahansa niiden jälkeen esimerkiksi saamalla lääkäriltä vapautusta puoltava lausunto.

Rajat voivat tulla vastaan kesken armeijan

Moni saattaa aloittaa armeijan ajatellen käyvänsä palveluksen loppuun, mutta eteen saattaa tulla niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin esteitä. Esimerkiksi fyysiset tai mielenterveyteen liittyvät ongelmat, joiden kanssa on pärjännyt omassa arjessa, voivat joutua koetukselle armeijan melko äärimmäisissä olosuhteissa. Osa saattaa olla tällöin pettynyt tai jopa pelätä muiden reaktioita keskeyttämisestä, mutta on tärkeää muistaa, että terveysvaivat voivat yllättää kenet tahansa ja oma terveys on aina asetettava etusijalle.