Viimeisimmät artikkelit

Yhteiskunta
Naisten armeija - Tasavertainen osallisuus puolustusvoimissa
by Maisa/ on 30 May 2023

Naisten armeija - Tasavertainen osallisuus puolustusvoimissa

Naisten osallisuus asevoimissa on ollut keskeinen kysymys tasa-arvon edistämisessä Suomessa. Viime vuosikymmeninä on tapahtunut huomattavaa kehitystä naisten roolissa puolustusvoimissa, ja tänään naisten armeija on täysin vapaaehtoista. Tässä artikkelissa Ohi on tutkii naisten armeijan merkitystä, sen edistämää tasa-arvoa ja sen vaikutusta Suomen puolustuskykyyn. Naisten armeija sodan aikana Naisten osallistuminen puolustusvoimiin on Suomessa historiallisesti merkittävää. Talvi- ja jatkosodan aikana naiset osallistuivat aktiivisesti sodankäyntiin erilaisissa tehtävissä, vaikka asepalvelus ei ollutkaan heille tuolloin pakollista. Kehitys kohti naisten täysipainoista osallistumista puolustusvoimiin alkoi kuitenkin vasta myöhemmin.

Yhteiskunta
Onko armeijan keskeyttäminen mahdollista?
by Maisa/ on 08 Sep 2022

Onko armeijan keskeyttäminen mahdollista?

Armeijan keskeyttäminen on mahdollista ja noin viidesosa, eli noin 4 000, alokkaista keskeyttääkin palveluksen vuosittain. Keskeyttämiseen voi olla useita eri syitä, kuten terveydelliset syyt. Onkin aina tärkeää ottaa huomioon oma terveydentila ja asettaa se etusijalle. Keskeyttämiseen on tosin monia muitakin hyviä syitä ja kaikki ”keskeyttävät” eivät aina varsinaisesti edes keskeytä palvelua, vaan ainoastaan siirtyvät muihin tehtäviin. Mistä armeijan keskeyttäminen yleensä johtuu? Kaikki eivät keskeytä armeijaa samoista syistä tai samaan aikaan. Selvästi suurin osa keskeytyksistä johtuu erilaisista terveydellisistä syistä.

Yhteiskunta
Suomen armeijan rynnäkkökivääri
by Maisa/ on 04 Jun 2022

Suomen armeijan rynnäkkökivääri

Suomen armeijan rynnäkkökivääri RK 62 on alun perin saanut mallia maailman yleisimmin käytetystä rynnäkkökivääristä, AK 47 :stä. Ennen lopullista versiotaan RK 60 -versio erosi mallikivääri AK 47:stä metallisella putkitukillaan ja pistoolikahvallaan sekä muovisella etutukillaan. Tässä versiossa oli lisäksi kolmihaarainen liekinvaimennin sekä mahdollisuus puukkopistimen kiinnitykselle. Lopullinen versio RK 62 sai muotonsa, kun testausten perusteella etutukkia hiukan muunneltiin sekä lisättiin alaosa kiväärin liipaisinkaareen. Suomen armeijan rynnäkkökivääri on toimintavarma Ensimmäiset aseen sarjat tulivat käyttöön 1965 ja käyttöönottonsa alkuaikana huomiota kiinnitettiin paljon tähtäimen ominaisuuksien, erityisesti pimeätähtäämisen osalta, parantelemiseen.

Yhteiskunta
Ukrainan sota itsenäisyydestä
by Maisa/ on 22 Apr 2022

Ukrainan sota itsenäisyydestä

Ukrainan sota tämän hetkinen muistuttaa paljon niitä tapahtumia, jotka tapahtuivat Suomessa toisen maailmansodan aikana. Tuolloin Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja uhkasi tosissaan maamme itsenäisyyttä. Aivan samalla tavalla Venäjä pyrkii tällä hetkellä horjuttamaan Ukrainaa ja kyseenalaistamaan sen itsenäisyyden. Ei siis mikään ihme, että Ukrainan tapahtumat kiinnostavat erityisesti Suomessa. Mistä Ukrainan sota sai alkunsa? Konfliktin juuret ovat tietysti pitkällä historiassa, sillä alkujaan Ukraina itsenäistyi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Monet pitävät tätä alkusyynä siihen, miksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lopputalvesta vuonna 2022.

Yhteiskunta
Armeijan palvelusajat Suomessa
by Maisa/ on 13 Jan 2022

Armeijan palvelusajat Suomessa

Varusmiespalvelus eli armeijan palvelusajat riippuvat siitä, millaisen koulutus on palveluksen aikana. Jos on pelkästään miehistössä, palvelusaika tarkoittaa 165 päivää. Jos asepalveluksessa koulutetaan erityistehtävään tai jos suorittaa aseetonta palvelusta, sen kesto on 255 päivää. Mikäli on intoa ja valitaan miehistön vaativiin erikoistehtäviin tai koulutetaan joko aliupseeriksi tai upseeriksi, palvelus kestää lähes vuoden eli 347 päivää. Perustaidot opetellaan alokasjaksolla, jonka jälkeen siirrytään koulutushaarajaksolle. Tämän jälkeen ovat erikoiskoulutus- sekä joukkokoulutusjaksot. Koulutus ja armeijan palvelusajat Koulutuksen tavoitteena on ylläpitää tarvittavaa valmiutta ja tehtäviä on tarjolla paljon, joten kykyjä vastaava ja mielekäs tehtävä on useimmille tarjolla.

Yhteiskunta
Puolustusvoimien aseet
by Maisa/ on 10 Nov 2021

Puolustusvoimien aseet

Rynnäkkökivääri on taistelijan paras henkivakuutus ja keskeisin työkalu taistelussa. Suomen puolustusvoimat modernisoivat RK62 rynnäkkökiväärit hiljattain vastaamaan nykyajan tarpeita ja nyt käytössä ovat pääasiassa RK61 M1 ja RK62 M2 mallit. Modernisoinnin tarkoitus oli parantaa kustannustehokkaasti tulivoimaa, käyttöergonomiaa, tulenaloitusnopeutta ja mahdollistaa lisälaitteiden sujuva käyttö ja kiinnitys. Modernisoinnilla varmistettiin tarkan ja luotettavan aseen käyttöiän säilyminen pitkälle 2030-luvulle. Puolustusvoimien aseet kehittyvät jatkuvasti tarpeiden mukaan. Puolustusvoimien aseet – laaja valikoima erilaisiin käyttötarkoituksiin Suomen puolustusvoimien aseistus koostuu monista eri aseista ja järjestelmistä.

Yhteiskunta
Mitä armeijaan mukaan?
by Maisa/ on 01 Sep 2021

Mitä armeijaan mukaan?

Joka vuosi armeijaan menee iso osa suomalaisista nuorista. Mitä armeijaan mukaan, voi olla kysymys, joka mietityttää varusmiespalvelukseen astuvaa. Varusmiespalvelukseen astuminen on iso ja tärkeä päivä. Moni haluaa valmistautua siihen huolella. Kerromme tässä artikkelissa, mitä armeijaan pitäisi ottaa mukaan ja mitä ei kannata ottaa mukaan. Mikäli armeijaan meno lähestyy, kannattaa jatkaa lukemista, jotta tiedät mitä ottaa mukaan. Mitä armeijaan mukaan, kun kutsu käy? Siviilielämän mennessä tauolle, pitää omasta mukavuudesta huolehtia armeijassa. Vaikka armeijasta saakin kaikki tarvittavat vaatteet, hygieniavälineet ja tarvikkeet, kannattaa joitain asioita ottaa itse mukaan.

Yhteiskunta
Faktaa - asevelvollisuus
by Maisa/ on 13 Aug 2021

Faktaa - asevelvollisuus

Mitkä asiat Suomea ja suomalaisia tällä hetkellä uhkaavat? Mitkä ovat ne erilaiset uhkakuvat, joita vastaan valmistaudumme suojautumaan? Sodankäynnin luonne on muuttunut. Tuskin tulee enää samanlaisia sotia kuin ennen, jolloin taisteltiin mies miestä vastaan. Voisi kuvitella, että se, joka meitä uhkaa, ei välttämättä ole mikään yksittäinen valtio, ainakaan perinteisellä tavalla. Uhat ovat muuttaneen luonnettaan ja tulevat nyt eri tahoilta digitalisoituvan yhteiskunnan myötä. Toimivatko asevelvollisuus ja Suomen armeija enää sotilaallisen turvallisuuden takaajana ilman, että toimintamalleja päivitetään?

Yhteiskunta
Asevelvollisuuden tilalle
by Maisa/ on 01 Aug 2021

Asevelvollisuuden tilalle

Mikäli asevelvollisuus halutaan lakkauttaa, pitää siihen olla joku vaihtoehtoinen ratkaisu, sillä koko armeijaa ei missään nimessä ole tarkoitus lakkauttaa. Armeijalla on tärkeä rooli muun muassa maanpuolustuksessa ja yhteiskunnan turvaajana. Täällä on pohdittu sitä vaihtoehtoa, että armeijan käyminen voisi perustua vapaaehtoisuuteen. Ammattiarmeija voisi olla tähän toinen vaihtoehto. Ammattiarmeijassa sotilaat ovat palkattuja ammattisotilaita. Niissä maissa, joissa tämä malli on käytössä, ei ole asevelvollisuutta. Miten se sitten toimisi Suomessa? Pohjoismaiset asepalvelukäytännöt eroavat toisistaan. Muun muassa Ruotsissa on aikaisemmin ollut käytössä malli, joka perustuu ammattiarmeijaan.

Yhteiskunta
Armeijan leirit ovat tärkeä osa palvelusaikaa
by Maisa/ on 08 Jul 2021

Armeijan leirit ovat tärkeä osa palvelusaikaa

Armeijan leirit voivat yllättää rankkuudellaan. Varsinkin, jos elämään ei ole eräily kuulunut koskaan. Teltassa asustaminen useiden muiden kanssa on jo kokemus sinällään, kuten myös kipinä vuorot ja kenttäruokailutkin. Puhumattakaan muusta ohjelmasta, jota maastossa järjestetään. Kelikin on, mikä se on, niiden vuoksi ei leirejä keskeytetä. Oli sitten paahtava aurinko, kaatosade tai paukkupakkanen, on leiri vain mentävä läpi ja otettava siitä kaikki irti mitä saa. Armeijan leirit eivät ole kesäleirejä Leirien jälkeen olo voi olla hyvinkin uupunut ja keho saattaa kaivata kunnon lepoa.

Yhteiskunta
Asevelvollisuus naisille on mahdollisuus
by Maisa/ on 30 Mar 2021

Asevelvollisuus naisille on mahdollisuus

Koska naisten ei ole pakollista käydä Suomessa armeijaa, ei asevelvollisuus naisille ole oikea termi. Tästä käytetään nimeä vapaaehtoinen maanpuolustus, johon voi hakeutua 18-29 -vuotias Suomen kansalainen. Myös terveydentilan, niin henkisen kuin fyysisenkin, tulee olla sellaisella tasolla, että olo armeijan leivissä onnistuu. Palveluksen sisältö ja vaateet ovat samat kuin miehilläkin, joten tässä tapauksessa kaikki ovat juuri samalla viivalla. Asevelvollisuus naisille – kuinka palvelukseen hakeudutaan? Ennen kuin lähtee hakemuksia rustailemaan, on hyvä selvittää itselleen, mihin tehtävään haluaisi ja milloin.

Yhteiskunta
Aliupseerin palkka – erikoisosaamisesta maksetaan
by Maisa/ on 09 Feb 2021

Aliupseerin palkka – erikoisosaamisesta maksetaan

Aliupseerien toimenkuvaan Puolustusvoimissa kuuluvat erilaiset erikoisosaamista ja -koulutusta vaativat tehtävät. He voivat olla esimerkiksi kouluttajia tai järjestelmäasiantuntijoita. Sen lisäksi aliupseerit voivat toimia myös kuljetus-, vartiointi- ja huoltotehtävissä tai sotilassoittokunnassa tai vaikkapa sukeltajina. Paljonko aliupseerin keskimääräinen palkka on? Aliupseerin palkka vaihtelee tietysti hieman sen mukaan, millaisissa tehtävissä aliupseeri toimii. Myös työkokemus Puolustusvoimissa vaikuttaa palkan suuruuteen. Palkka nousee sitä mukaa, mitä enemmän työkokemusta kertyy. Keskimääräinen aliupseerin palkka on noin 3 200 euroa kuukaudessa ilman mitään palkkaan sisältyviä lisiä.

Yhteiskunta
Armeijan palkka riippuu tehtävästä
by Maisa/ on 14 Jan 2021

Armeijan palkka riippuu tehtävästä

Puolustusvoimien palkat maksetaan virallisen palkkataulukon mukaisesti. Aloittelevat työntekijät aloittavat tasolta 1. Kaikista korkein taso on 8. Palkkataulukon tasolla 8 olevat työntekijät ovat olleet Puolustusvoimien palveluksessa pitkään ja edenneet urallaan vaativampiin tehtäviin. Näin myös palkat nousevat. Mistä palkka muodostuu? Puolustusvoimissa palkka muodostuu kahdesta eri tekijästä. Ne ovat tehtäväkohtainen palkanosa sekä henkilökohtainen palkanosa. Tehtäväkohtainen palkanosa muodostuu sen mukaan, miten vaativasta tehtävästä on kyse. Kaikista vaativimpia tehtäviä ovat erikoisupseerien tehtävät sekä siviilien asiantuntija- ja johtotehtävät.

Yhteiskunta
Asevelvollisuuslaki määrittää palveluskelpoisuuden
by Maisa/ on 19 Dec 2020

Asevelvollisuuslaki määrittää palveluskelpoisuuden

Suomessa on asevelvollisuuslaki, joka määrittää muun muassa sen, kuka on palveluskelpoinen, milloin palvelukseen astutaan ja kuinka kauan palvelus kestää. Palveluksen astumiseen ja kestoon voi kuitenkin vaikuttaa itse. Näistä asioista kysytään kutsuntojen yhteydessä. Asepalveluksen kesto Varusmiespalvelusaika on määritetty asevelvollisuuslaissa. Useimmat varusmiehistä kouluttautuvat miehistön tehtäviin. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutusaika on 165 päivää. Erityistaitoa vaativien tehtävien kohdalla palvelusaika on hieman pidempi. Silloin se on 255 päivää. Mitä korkeammaksi sotilasarvo kohoaa, sitä kauemmin varusmiespalvelus yleensä kestää.

Yhteiskunta
Armeijan kuntotesti
by Maisa/ on 09 Nov 2020

Armeijan kuntotesti

Jo ennen armeijaa kannattaa aloittaa liikunta, jonka ansiosta koko armeija-aikana pääsee hieman helpommalla. Myös kuntotestissä pärjää paremmin, kun pohjakunto ei ole aivan nollassa. Puolustusvoimat tarjoaa kunto-ohjelman, jota tarkasti noudattamalla pääsee jo pitkälle. Mitä kuntotestillä tavoitellaan? Toimintakyky on kokonaisuus, johon sisältyy niin fyysinen, psyykkinen kuin sosiaalinenkin kunto. Testin pääasiallinen tavoite on kertoa testattavalle itselleen, missä mennään ja olisiko tarpeen tehdä jotain oman terveytensä kannalta. Testeissä pyritään aina siihen, että kukaan ei loukkaa itseään ja tilanne pysyy turvallisena.

Yhteiskunta
Vapautus armeijasta
by Maisa/ on 04 Oct 2020

Vapautus armeijasta

Vapautus armeijasta voi tulla kysymykseen, mikäli terveydelliset syyt ovat riittävän painavat. Myös kaksoiskansalaisuuden vuoksi myönnetään vapautuksia. Vapautus voidaan myöntää koko rauhan ajaksi tai määräaikaisesti, korkeintaan kolmeksi vuodeksi. Todella monet määräaikaisen vapautuksen saaneet vapautetaan myöhemmin kokonaan. Miten vapautusta haetaan? Vapautuksen voi saada kutsunnoissa tai milloin vain niiden jälkeen. Ehkä helpoin tapa on käydä lääkärin puheilla terveyskeskuksessa tai yksityisesti pyytämässä vapautusta puoltava lausunto. Tämä lausunto toimitetaan kutsunnoissa kutsuntalautakunnalle käsittelyyn. Helpointa on, jos saat todistuksen jo kutsuntoihin, eikä sinua todeta missään vaiheessa palveluskelpoiseksi.

Yhteiskunta
Armeijaan sukupuolesta riippumatta
by Maisa/ on 02 Sep 2020

Armeijaan sukupuolesta riippumatta

Suomessa asevelvollisuus ei koske naisia, mutta osa heistä haluaa käydä armeijan. Laki koskien naisten vapaaehtoista asepalvelusta tuli voimaan 1. huhtikuuta 1995. Naisilla on mahdollisuus hakea armeijaan 18 – 29 vuotiaina. Naiset armeijaan – käytäntö eroaa tässä miesten mallista. Suomessa jokainen 18 vuotta täyttänyt suomalainen mies käsketään kutsuntoihin. Ahvenanmaalaisia ei kutsuta, koska heillä ei tätä asevelvollisuutta ole. Armeijaan mentäessä naisilla on enemmän oikeuksia valita. Naiset voivat halutessaan vaikka opiskella ja käydä töissä, ennen kuin hakeutuvat asepalvelukseen.